Ο «κριτικός φίλος»

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” με τίτλο “Τίτλοι τέλους για τους Σχολικούς Συμβούλους” (19-10-2018), διαβάζουμε ότι η περιφερειακή δ/ντρια Ελένη Αναστασοπούλου αποχαιρετώντας  και ευχαριστώντας όλους τους απερχόμενους σχολικούς συμβούλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

“Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο σχολικός σύμβουλος υπήρξε ο «κριτικός φίλος», ο οποίος δίνοντας πρακτική διάσταση στις υψηλού επιπέδου θεωρητικές γνώσεις, αναβάθμισε την καθημερινή εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας. Ένας φίλος τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί και προσέτρεξαν για τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς.

Είναι γεγονός ότι ο σχολικός σύμβουλος είχε μια μοναχική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και ίσως να συνετέλεσε και αυτή η συνθήκη που ο θεσμός, στη διάρκεια των 35 χρόνων, ακολούθησε μια πορεία διολίσθησης από τον παιδαγωγικό στον διοικητικό ρόλο, από τον κριτικό φίλο στη θεσμική αυθεντία, από την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό στην αλλοτρίωση.

Συνέχεια

Το «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» της Α’ Λυκείου

Α. Στην ενότητα «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» του 9ου κεφαλαίου «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» του βιβλίου βιολογίας της Α’ Λυκείου αναφέρονται σχετικά με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό κυρίως τα εξής:

  • τόσο ο εγκέφαλος όσο και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από τρεις προστατευτικές μεμβράνες, τις μήνιγγες.
  • Ανάμεσα στις δύο εσωτερικές μήνιγγες (υπαραχνοειδής χώρος) κυκλοφορεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο μειώνει τους κραδασμούς και συμβάλλει στη στήριξη και θρέψη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό κυκλοφορεί, επίσης, στον κεντρικό νευρικό σωλήνα του νωτιαίου μυελού και στις κοιλίες του εγκεφάλου. Αυτές είναι τέσσερις κοιλότητες στο εσωτερικό του εγκεφάλου, στις οποίες παράγεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, και επικοινωνούν με τον κεντρικό νευρικό σωλήνα του νωτιαίου μυελού.

Συνέχεια