ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022 – Θέμα Δ2

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022 – ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ – Θέμα Δ2:

Από δύο υγιείς γονείς γεννήθηκε ένα κορίτσι με φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, το οποίο πάσχει από ασθένεια που κληρονομείται με φυλοσύνδετο υπολειπόμενο τρόπο. Να υποδείξετε δύο πιθανούς μηχανισμούς που να εξηγούν τη γέννηση του συγκεκριμένου ατόμου. (Μονάδες 6)

Συνέχεια

Θέμα Γ4 – Βιολογία Προσανατολισμού 2020 – ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ιστορία ξεκινάει από το μακρινό 2000. Ποιος δεν θυμάται το περιβόητο βιβλιαράκι με τίτλο «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ» του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (το site υπάρχει ακόμη: ), το οποίο ΚΕΕ σταμάτησε να λειτουργεί το 2012, τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του Ι.Ε.Π. Στο βιβλιαράκι λοιπόν αυτό, στη σελ. 57 (6ο κεφ.) και στην ενότητα «Να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις με μία παράγραφο (20-40 λέξεις)» συναντούσε κανείς την εξής ερώτηση:

Ερ 5.-Ποιες διαγνωστικές μεθόδους θα χρησιμοποιούσατε προκειμένου να διαγνώσετε τη φαινυλκετονουρία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία σε ένα βρέφος και σε μια γυναίκα έγκυο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Συνέχεια

Πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση

Ξεκινώντας με την παλιά εικόνα 1.26 του βιβλίου βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου:Το διάγραμμα δείχνει την πρωτογενή και δευτερογενή απόκριση.”

Απορία: Αυτά τα βαθουλώματα στις καμπύλες, τι ρόλο παίζουν άραγε;

Συνέχεια