ΟΙ ΣΑΠΙΕΣ ΤΟΜΑΤΕΣ!

Το σχολικό έτος 2007-08 διδάχθηκε για πρώτη φορά στα σχολεία το νέο βιβλίο βιολογίας της Γ’ γυμνασίου. Σε όλους όσους ασχολούμαστε κάπως με τα «βιολογικά», είναι γνωστή η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την «σελ. 124» του εν λόγω βιβλίου, σχετικά με την διαφήμιση κατά κάποιο τρόπο, των μεταλλαγμένων ή καλύτερα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που είναι και το σωστό. Η όλη ιστορία ξεκίνησε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τάσο Κουράκη αναπληρωτή καθηγητή της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. (εργαστήριο γενετικής), ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση στις 9/10/2007. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε και η εκπομπή «Θεματική βραδιά» του κ. Στέλιου Κούλογλου και στις 29/11/2007 η εκπομπή του, είχε τίτλο «Μεταλλαγμένα – Το Βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου». Στο διαδίκτυο, αρκούσε κανείς «στο Google» να δώσει τις φράσεις του θέματος της προηγούμενης εκπομπής και θα έβρισκε δεκάδες αναφορές, αντιδράσεις, καταγγελίες αλλά οι περισσότερες ήταν αναδημοσιεύσεις από το άρθρο της Καθημερινής (6/11/2007) και από την συνέντευξη τύπου του κ. Κουράκη (13/9/2007).

Το άρθρο της Καθημερινής:

kathimerini-metallagmena

 

Και η συνέντευξη τύπου του κ. Κουράκη:

Kourakis-s

 

Στο άρθρο μάλιστα της Καθημερινής, της κ. Τάνιας Γεωργιοπούλου κάτω από τον τίτλο «ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Τι λέει το βιβλίο και τι η επιστήμη» βρίσκει κανείς το εξής: «ΔΕΙΤΕ TΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ 124» και μπορούμε πράγματι να δούμε τη «μεταλλαγμένη σελίδα» και τις επισημάνσεις, ακόμη και στη λεζάντα της εικόνας η οποία μάλλον είναι «η πέτρα του σκανδάλου» στο όλο θέμα.

Στο ίδιο άρθρο βρίσκουμε και την απάντηση του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ το οποίο αναφέρει: «Θα κάνουμε διορθώσεις, αν κριθεί επιβεβλημένο». Τελικά μάλλον κρίθηκε επιβεβλημένο, γιατί οι διορθώσεις έγιναν και στο site του Π.Ι. βρίσκουμε τα «ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ». Οι διορθώσεις λοιπόν της «μεταλλαγμένης σελίδας» είναι οι εξής:

Ας τις δούμε όμως και πάνω στην εν λόγω σελίδα: Πράγματι είναι αστεία η μετάλλαξη που υπέστην η ήδη «μεταλλαγμένη σελίδα»!

Και ερχόμαστε στην «πέτρα του σκανδάλου» στην εικόνα της «μεταλλαγμένης σελίδας» που δείχνει τις σάπιες μη γενετικά τροποποιημένες ντομάτες, άρα το βιβλίο της Γ’ γυμνασίου, τάσσεται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο βιβλίο της Γ’ λυκείου (κεφάλαιο 12: Βιοηθική – σελ. 167) από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, δηλαδή από το 1999, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί της.

Μάλιστα στη λεζάντα της εικόνας αυτής στηρίχθηκε η διόρθωση που έκανε το Π.Ι. στη λεζάντα της εικόνας της σελ. 124 δηλαδή της «πέτρας του σκανδάλου» που λέγαμε παραπάνω.

Ακόμη να αναφέρουμε ότι στην εκπομπή του κ. Κούλογλου μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, κ. Μάνος Παπαδάκης και ανέφερε ο άνθρωπος αυτό ακριβώς: Ότι η ίδια εικόνα υπήρχε εδώ και χρόνια σε σχολικό βιβλίο.

(Προσέξτε ότι η λεζάντα αναφέρει ότι οι γενετικά τροποποιημένες τομάτες, έχουν ΚΑΛΥΤΕΡΗ εμφάνιση!) Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι «τώρα μιλάμε για το βιβλίο της Γ’ γυμνασίου» και ο κ, Κούλογλου ανέφερε ότι το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου γράφτηκε εδώ και μια 10ετία, τότε που δεν γνωρίζαμε και τόσα πολλά για τα «μεταλλαγμένα» και είπε στο κ. Παπαδάκη «αλλά θέλω να σας πω σε μια άλλη κουβέντα»(?).

Δείτε το σχετικό βίντεο και σκεφθείτε: – μήπως τελικά το πρόβλημα είναι απλά, ότι το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου λέει τις ντομάτες, “τομάτες”;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *