Από 500 μέχρι 300 ή από 300 μέχρι 500 μόρια; Ιδού η απορία!

Μία βδομάδα μάλλον έμεινε μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων σχολών για το 2016 και ο χορός των προβλέψεων – εκτιμήσεων και των εκτός τόπου και χρόνου λογιών λογίων δημοσιεύματα καλά κρατεί. Δημοσιεύματα για γερά νεύρα, που κρατούν σε εγρήγορση όλη την οικογένεια του/της υποψήφιου/φιας.

Παρακάτω βλέπουμε δύο τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περίπτωση 1η: Άρθρο της εφημερίδας «ελευθερος τύπος», που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2016, με τίτλο «Το Μνημόνιο φέρνει τα πάνω-κάτω στις βάσεις» και κατέχει ρεκόρ αναδημοσιεύσεων μέχρι στιγμής από εκπαιδευτικές και μη ιστοσελίδες.

Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας & Ζωής) και διαβάζουμε ότι: «Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ’ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική, Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 19.000 μορίων. Ανοδική, ακόμα και με 300 μόρια πάνω, αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία, η Κτηνιατρική, η Φαρμακευτική, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής».

Περίπτωση 2η: Με καθυστέρηση η εφημερίδα «αυγή» επαναφέρει στην επιφάνεια της επικαιρότητας τις εκτιμήσεις του κ. Στρατηγάκη (που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και ένα μήνα περίπου) και στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου 2016, με τίτλο «Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις στα 100 δημοφιλέστερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ» διαβάζουμε ότι: «Χαρακτηριστικά, η Ιατρική, Αθήνας εκτοξεύεται στα 19150 μόρια ενώ της Θεσσαλονίκης στα 19100. Στις 19000 ανεβαίνει και η Ιατρική της Πάτρας, ενώ άνοδο της τάξεως των 500 μορίων παρουσιάζουν οι φαρμακευτικές».

baseis2016_2Ας πάρουμε για παράδειγμα την φαρμακευτική. Σύμφωνα με το 1ο δημοσίευμα, ένας/μια μαθητής/τρια που έχει ας πούμε 350 μόρια πάνω από την τελευταία φαρμακευτική, «πιάνει» τη σχολή, ενώ σύμφωνα με το 2ο δημοσίευμα, «χάνει» την σχολή της αρεσκείας του. Σκωτσέζικο ντους λοιπόν καθημερινά, πρωτίστως στους μαθητές και στις μαθήτριες που περιμένουν με αγωνία τ’ αποτελέσματα αλλά και στις οικογένειές τους που τους συμπαραστέκονται. Χωρίς ντροπή, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες αλλά και χομπίστες εκτιμητές, λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι, βάζοντας πάνω απ΄ όλα το προσωπικό τους όφελος και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την «εφηβική ψυχολογία». Τη μία μέρα ένας/μία μαθητής/τρια με το Α δημοσίευμα «πετάει απ΄ τη χαρά του» και χοροπηδάει και την άλλη μέρα με το Β δημοσίευμα κλαίει και οδύρεται.

Και για να καταλάβει κανείς το δράμα των μαθητών και των οικογενειών τους που παρακολουθούν με αγωνία τα Μ.Μ.Ε. μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, αρκεί ν’ ακούσει το παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή «Εν λευκώ» του δημοσιογράφου Γ. Τράντα με τίτλο «από τις χαμηλές επιδόσεις στις έξυπνες λύσεις», που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία» στις 21-06-2016.

Τράντας (δημοσιογράφος): – Βλέπω ότι εκτιμούν ότι θ’ ανέβουν οι ιατρικές σχολές, από 18924 μόρια που ήταν πέρυσι μπορεί να φτάσει μέχρι 19000 μόρια η τελευταία (!!)Τι λέτε εσείς κ. Λαλέ;

Σχόλιο: 18924 ήταν η βάση της ιατρικής Αθήνας το 2015 και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» από το οποίο ο δημοσιογράφος άντλησε τις πληροφορίες του ανέφερε επί λέξει: «Υψηλή πτήση για τις Ιατρικές Σχολές, πέρυσι η βάση σε αυτήν της Αθήνας ήταν 18.924 μόρια, χωρίς να αποκλείεται να επανακτήσει το όριο των 19.000 μορίων..»

Λαλέ (Μαθηματικός-ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου): – Υπάρχει μία εκτίμηση, την οποία εγώ προσωπικά ενστερνίζομαι, ότι θα είναι πάνω από 19000 οι ιατρικές και η απόκλιση στη βάση.

Τράντας (δημοσιογράφος): – Αλεξανδρούπολη λέει θα πάει τόσο κάτω, ΝΑΙ..

Η κ. Λαλέ απαντά πριν ο κ. Τράντας ολοκληρώσει καλά-καλά την ερώτησή του, και αναφωνεί: – Ε ΝΑΙ!! Η βάση της Αλεξανδρούπολης με τη βάση της Αθήνας θα.. η διαφορά τους θα είναι από 500 μέχρι 300 μόρια.

Σχόλιο: Η κ. Λαλέ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και θεωρεί ότι η βάση των ιατρικών θα είναι πάνω από 19000 μόρια (όλων; σκέφτεται κάποιος που παρακολουθεί το συλλογισμό της) και πριν προλάβει να ολοκληρώσει αυτό που λέει, ο κ. Τράντας τη διακόπτει ρωτώντας: «Αλεξανδρούπολη λέει θα πάει τόσο κάτω, ΝΑΙ»!!

Ποιος λέει και ποιος μίλησε για τη βάση της ιατρικής Αλεξανδρούπολης; Και από που προκύπτει ότι «θα πάει τόσο κάτω»; Και πόσο κάτω; Μα η άλλη είπε απλά, ότι η βάση των ιατρικών θα είναι πάνω από 19000 μόρια. Κάπου εδώ αρχίζεις να το χάνεις. Λες σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Πριν καλά-καλά ο κ. Τράντας ολοκληρώσει την ερώτησή του (λέμε τώρα), η κ. Λαλέ απαντά και αναφωνεί: «Ε ΝΑΙ!!» Τι «Ε ναι» κυρία μου, πάμε καλά; Σε τι απαντάτε και λέτε «Ε ναι»;

Δηλαδή είσαι μαθητής, έδωσες πανελλήνιες, περιμένεις με αγωνία τις βάσεις των σχολών και παρακολουθείς μια ενημερωτική εκπομπή, προσπαθώντας να καταλάβεις για το πως θα κυμανθούν οι βάσεις. Βλέπεις λοιπόν και ακούς ένα διάλογο που άλλα ρωτάει ο ένας, άλλα απαντάει ο άλλος, αλλά στο τέλος αυτοί οι δυο συμφωνούν και εσύ μένεις με την απορία!

Τρέλα! Τρέλα! Που έλεγε και ο Κωνσταντίνου στην ταινία «ξύπνα Βασίλη».

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κ. Λαλέ μετά το «Ε ναι», μας ενημερώνει ότι η βάση της ιατρικής Αλεξανδρούπολης με τη βάση της ιατρικής Αθήνας θα έχουν διαφορά από 500 μέχρι 300 μόρια! Από 500 μέχρι 300 ή από 300 μέχρι 500; Ασήμαντη βέβαια τούτη εδώ η λεπτομέρεια.

Υπομονή! Λίγες μέρες έμειναν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *